Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
580
A 240-es feladatot vki elmagyarázná részletesen?
A 241-es feladatnál pedig az osztályátlag 3,5 lesz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
240)
Osztály létszáma: x
1. kiránduláson x*70% a létszám
2. kiránduláson x*80% a létszám
Mindkét kiránduláson 15-en vettek részt.
Ha egy számegyenesen ábrázoljuk az osztály tanulóit és ábrázoljuk rajta egyik végpontból az egyik kirándulást, a másik végpontból a másik kirándulást, akkor könnyű belátni, hogy a közös rész az osztály létszámának az 50%-a!
Mivel a közös rész 15 főt jelent, ami az osztálylétszám 50%-a, így 30-an járnak az osztályba.
Az egyik kirándulásra 21-n, míg a másik kirándulásra 24-n mentek el.
Egyenlettel: x*80%-x*(100%-70%)=15 =>15=0,8*x-0,3*x => 15=0,5*x => x=30!

241)
20-an kaptak 3-t, 4-t vagy 5-t kaptak. 18-an kaptak 3-t, 2-t vagy 1-t.
Az előző példa szerint 3-t 8 tanuló kapott.
Hármasnál jobb tanulók átlaga: (12*x+8*3)/20=4 =>12*x+24=80 => x=4,6
Gyengébbek: (10*y+3*8)/18=2,5 => 10*y+24=45 => y=2,1
Osztály átlag: (12*4,6+8*3+10*2,1)/30=101/30=3,36
1