Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki eltudná nekem magyarázni érthetően,az alábbi feladatokat? (10.osztályos matematika)

Főoldal » Középiskola » Matematika
695
http://kepkuldes.com/images/7131c493ca0de6b975ad154fca89a268.jpg

Sziasztok,a helyzet az,hogy most jövőhéten vizsgázni,ha úgy tetszik kis érettségizni fogok matekból a 9. és a 10.osztályos anyagokból és hát mit ne mondjak eléggé rosszul állok a felkészülést illetően, mert körülbelül semmit nem értek ezekből a feladatokból. Pechemre a tanárom azt mondta hogy ilyesmi feladatok lesznek a vizsgán is és hogy ezeket gyakoroljuk. Hogyha valaki segítene és el tudná nekem magyarázni őket azt nagyon megköszönném! :D A válaszokat előre is köszönöm!



Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
11) a=21 cm, c=15 cm, m=4 cm
a) Pithagorasz-tétel! (Ha felrajzolsz egy szimmetrikus trapézt és behúzod mi rövidebbik oldal végpontjaiba a magasságot, akkor a hosszabb oldalon keletkező kicsi rész nem más, mint (a-c)/2 )
m²+((a-c)/2)²=b²
4²+((21-15)/2)²=b²
16+9=b²
25=b²
b=5 (cm)

b) T=((a+c)/2)*m
T=((21+15)/2)*4 => T=18*4 => T=72 (cm²)

c) K=a+b+c+d (szimmetria miatt b=d)
K=21+5+15+5 => K=46 (cm)

d) Szimmetrikus trapéznál azt kell tudni, hogy az alapon fekvő belső szögek egyenlőek. A szárakon fekvő szögek 180°-ra egészítik ki egymást. α=53°, β=53°, γ=127°, δ=127°.
A külső szögei pedig rendre α'=127°, β'=127°, γ'=53°, δ'=53°.

12)
I) xy+y²=55
II) 2x+y=17
y=17-2x
Ezt behelyettesítem I)-be!
x(17-2x)+(17-2x)²=55
17x-2x²+289-68x+4x²=55
2x²-51x+234=0
x₁₂=(51± 51²-4*2*234 )/4
x₁₂=(51± 2601-1872 )/4
x₁=(51+27)/4=19,5 => y₁=-22
x₂=(51-27)/4=6 => y₂=5
Az ellenőrzést rád bíznám! :)

13) n oldalú sokszög 1 csúcsából n-3 átló húzható! Mivel n csúcsa is van így összesen n*(n-3) átló húzható. DE így minden átlót kétszer számoltuk, így egy n oldalú sokszögben n*(n-3)/2 különböző átlója van.
Az egyenlet:
n*(n-3)/2-12=n
n²-3n-24=2n
n²-5n-24=0
n₁₂=(5± 25-4*1*(-24) )/2
n₁₂=(5± 25+96 )/2
n₁=(5+11)/2 => n₁=8
n₂=(5-11)/2 => n₂=-3 hamis gyök, mivel síkidomról beszélünk, aminek csak pozitív oldala lehet!

14)Bármit csinálunk előbb ki kell kötni, hogy a gyökjel alatt csak pozitív szám állhat! x∈R x≥4!
- x-4 =-x/4+1/4
 x-4 =(x-1)/4 négyzetre emelem
x-4=(x-1)²/16
16x-64=x²-2x+1
x²-18x+65=0
x₁₂=(18± 18²-4*65 )/2
x₁₂=(18± 324-260 )/2
x₁=(18+8)/2=13
x₂=(18-8)/2=5
Mindkét eredmény kielégíti az eredeti egyenletet.
Ellenőrzést Rád hagynám!

15)
3x/8-(5/3+(1-x)/6)=(x-5)/2+7/8 Közös nevezőre hozom
9x/24-(40/24+(4-4x)/24)=(12x-60)/24+21/24
9x/24-40/24-(4-4x)/24=(12x-60)/24+21/24 Már szorozhatok 24-gyel!
9x-40-(4-4x)=12x-60+21
9x-40-4+4x=12x-39
13x-44=12x-39
x=5
1