Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitenetek kerlek de ugy hogy a teljesen le legyen levezetve ez a ket feladat?

Főoldal » Középiskola » Matematika
484
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. Ezt úgy szokták tanítani, hogy százasok helyére 4-féle számjegy mehet, a tizesek helyére már csak 3-féle, az egyesek helyére 2-féle, és ezeket összeszorozzuk; 4*3*2=24-féle különböző számjegyekből álló háromjegyű szám képezhető.

2. Ha n könyv van a polcon, akkor formálisan ez az egyenlet írható fel:

n! = 120

Tudjuk, hogy n! = 1*2*3*...*(n-1)*n, tehát ez az egyenlet gyakorlatilag megoldható úgy, hogy mindig a soron következő tényezővel osztunk, és akkor vagyunk kész, hogyha eljutunk 1-hez, tehát;

120/1 = 120, ez nem 1
120/2 = 60, ez sem
60/3 = 20, ez sem
20/4 = 5, ez sem
5/5 = 1, ez lesz a jó. Tehát a polcon 5 könyv van, és ezek valóban 5!=120-féleképpen rendezhetőek el.
0