Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladatok másodfokú egyenletekkel

Főoldal » Középiskola » Matematika
1248
Két rézötvözetünk van. Az első 6kg, a második 12kg vörösrezet tartalmaz. A vörösréz tartalom %-a az elsőben 40%-nel kisebb, mint a másodikban. Ha a két ötvözetet összeötvözzük, 36%-os vörösréztartalmú ötvözetet kapunk. Hány százalék vörösréz van az 1. és a második 2. ötvözeztben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A szövegből az egyenlet:
6/x+12/(x+0,4)=(6+12)/0,36
6(x+0,4)+12x=50x(x+0,4)
6x+2,4+12x=50x²+20x
50x²+2x-2,4=0
x=0,2 (vagy -6/25 de az itt nem játszik)
Tehát az elsőben 20% a másodikban 60% a réztartalom.
0