Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek

Főoldal » Középiskola » Matematika
1268
El akadtam
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha az osztálylétszám x, akkor a lányok száma (4/9)*x. Ha még 3 lány jön az osztályba, akkor az osztálylétszám x+3, a lányok száma (4/9)*x+3, utóbbi fele az osztály létszámnak, tehát ezt az egyenletet tudjuk felírni:

(x+3)/2 = (4/9)*x+3, ezt az egyenletet meg tudjuk oldani.

Másik megoldás: ha a lányok száma (4/9)x, akkor a fiúk száma (5/9)x, és mivel az új lányokkal a lányok és fiúk aránya fele-fele lenne, ezért ezt az egyenletet is felírhatjuk:

(x+3)/2 = (5/9)x

Harmadik megoldás: a lányok és a fiúk száma megegyezik, ezért:

(4/9)x+3=(5/9), talán ezt a legegyszerűbb megoldani (az egyébként sem túl bonyolult egyenletek között).

A harmadik egyenlet szemlélete szerint hipotetikusan is megoldható; ha az osztály 4/9 része lány, akkor 5/9 része fiú, akkor 1/9 résszel több a fiúk száma, amit a +3 lány fog kiegyenlíteni, vagyis az osztály 1/9 része 3, így 9/9 része 3*9=27.

Akárhogy is, az osztálylétszám 27 lesz, ebben 12 lány és 15 fiú.
0