Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges Feladat megoldása egyenlettel

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1282
Pál gazda farmjain libák és malacok élnek.Összesen 25 fejük és 68 lábuk van. Hány liba és hány malac él a farmon?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
összesen 25 állat van ebből ha 9 disznó és 16 liba kilyön összesen a 68 mert 9*4+16*2=68
0

Egyenlet nélkül; ha csak libák lennének, akkor összesen 25*2=50 lábuk lenne. Ha egy libát lecserélünk egy malacra, akkor a lábak száma 2-vel nő, már csak az a kérdés, hogy ezt a cserét hányszor kell elvégezni; 18 lábra lenne még szükségünk, ezt 18/2=9 cserével tudjuk elérni.

Egyenlettel; tegyük fel, hogy x darab liba van, ekkor értelemszerűen (25-x) malac. A libáknak így összesen 2*x=2x, a malacoknak 4*(25-x)=100-4x darab lába, összesen tehát 2x+(100-4x)=100-2x lábunk van, ennek kell 68-nak lennie:

100-2x=68, és ezt az egyenletet meg tudjuk oldani. X-szel a libák számát jelöltük, ezért x értéke a libák számát fogja megadni.
0