Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Algebra

Főoldal » Középiskola » Matematika
557
oldja meg az egyenlőtlenséget: (2x+3)(6-x) > 0
alakitsa szorzattá x^2+2x-15
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Beszorzol mindent mindennel.
12x-2x^2+18-3x>0
(rendezve):-2x^2-9x+18>0
Egyenlővé teheted 0-val:
-2x^2-9x+18=0
megoldóképletet használsz:
9+-81-√(4*-2*18)/2 => 9+-√225/2=> 9+-15 /2=>
x1=9+15/2=12 és x2= 9-15/2=-3

És akkor mivel másodfokú, parabolát kell rajzolnod, és le kell olvasni hol nagyobb mint 0
De javítsatok ki ha nem jól oldottam meg
Módosítva: 8 éve
1

A második feladathoz ami kell nekünk:
- egy megoldóképet
-gyöktényezős alak ismerete

Ismétlés: A gyöktényezős alak: a(x-x1)(x-x2) =>ami ehhez kell:
x^2+2x-15=0
azaz -2+-√4-4*1*(-15)/2
ebből x1=3 és x2= -5

Tehát x(x-3)(x-(-5)
[Esetünkben a=x]
Ha leellenőrözd, tehát beszorzol mindent mindennel, az eredetit kell visszakapnod, amit kérlek tégy meg, hátha elszámoltam magam
0