Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ez valóban mértani sorozat?

Főoldal » Középiskola » Matematika
6443
Egy bomlási folyamatban a radioaktív részecskék száma kezdetben 6·1023, amely érték
percenként az előző érték századrészére csökken.
Számítsa ki a radioaktív részecskék számát 10 perc elteltével!

Ebben kérném segítségetek!
Levezetnétek? - én arra gondolok, hogy ez mértani sorozat lesz
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, kémia, fizika, sorozat, mértani
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Bocsi, az 6*10^23
0

Bizony jól gondolkozol!
Az eredmény ismeretében a következőket kell még hozzátenni a feladathoz! 0 elem 6*10²³. Ezért minden elem eggyel eltolódik, így nem a 10 elemet (10. perc), hanem a 11 elemet keressük.
a₁=6*1023
q=1/100=0,01
a₁₁=a₁*q(n-1)
a₁₁=6*1023*0,01(11-1)
a₁₁=6*1023*1*10-20
a₁₁=6*1023-20
a₁₁=6*103=6 000!
Módosítva: 8 éve
0