Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

387
Egy háromszög oldalai és szögei a szokásos jelölésekkel a következők:

a) α=80 , β=65, a=12cm
b) a=14cm, b= 8 cm, γ=70
c) a=6 cm, b=8cm, β=85
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

2
a) α=80°, β=65°, a=12 cm.
Felrajzolom az a oldalt (12 cm-es szakasz). Az egyik végpontjába felmérem β szöget (65°). Innen kétfelé ágaztatnám a szerkesztést. 1. eset, hogy a szakasz másik végpontjába felmérem a 180°-65°-80°=35°-t. A két szögszár megadja a C csúcs. (Ez túl egyszerű lenne) :)
2. eset, hogy a 80°-os szögszárra felmérem bárhová a 65°-ot majd ezzel a szögszárral párhuzamosan az a szakasz másik végpontjára megszerkesztem a háromszög b oldalát.
b) a=14 cm, b=8 cm, γ=70°.
Megszerkesztem a 70°-os szöget. Az egyik szögszárra felmérem az a oldalt (14 cm), a másik szögszárra felmérem a b oldalt (8 cm). A két kimetszés megadja A és B csúcsot.
c) a=6 cm, b=8 cm, β=85°.
Felveszem az a szakaszt (8 cm). Egyik végpontjára megszerkesztem a 85°-os szöget. A másik végpontjába körző segítségével felveszem a 8 cm-t. A szögszár (β szög), valamint a körző metszéspontja adja az A csúcsot.
Módosítva: 5 éve
-1

Kellene tudni, hogy mi a kérdés, de gondolom az, hogy mekkora a többi része a háromszögnek;

a) Adott két szög, így a harmadikat is tudjuk; γ=35°, mivel a belső szögek összege 180°. Így már van elég adat, hogy kiszámoljuk az oldalakat, ehhez vagy két szinusztételt használunk, vagy a háromszöget felbontjuk derékszögű háromszögekre, és elemi számításokkal végigszámoljuk.

b) Adott két oldal és a közbezárt szögük, erre egy-az-egyben rámehet a koszinusztétel, amellyel a c oldalt kapjuk meg. Az egyik ismeretlen szög kiszámolható szinusztétellel, ebből pedig a harmadik adja magát.

c) Két oldal és az egyikkel szemközti szög adott, ezért fel tudjuk írni a szinusztételt, amivel megkapjuk az α szöget. Két szögünk lesz, így a harmadik is adódik, a harmadik oldalt akár szinusz-, akár koszinusztétellel is meghatározhatjuk.

0