Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Arkhimédész, folyadékok

Főoldal » Középiskola » Fizika
2482
Egy test súlya a levegőben mérve 10 N, vízbe merítve 7,2 N, egy ismeretlen sűrűségű folyadékba merítve 8 N.
a) Mekkora a tárgy anyagának sűrűsége?
b) Mekkora az ismeretlen folyadék sűrűsége?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Arkhimédesz törvénye szerint minden folyadékba, vagy gázba merülő test a súlyából annyit veszít, mint amennyi az általa kiszorított folyadék, vagy gáz súlya.
Ff=Gfolyfoly×Vtest×g

test levegőben
G=10N
test vízben
G=7,2N
A súlyából 2,8N-t veszített. A víz sűrűségének és a gravitációs gyorsulásnak (1000kg/m³ és 10m/s²) ismeretében könnyen kiszámítható a test térfogata.
Fffoly×Vtest×g
Behelyettesítve az ismert adatokat:
2,8=1000×x×10 ahol az x a test térfogatát jelöli. Az egyenletet elvégezve a végeredmény, hogy a test térfogata 0,0028m³=2,8dm³

A feladat b) részében a test ismeretlen sűrűségű folyadékba merül.
test levegőben
G=10N
test ismeretlen folyadékban
G=8N
A súlyából 2N-t veszített. A víz sűrűségének és a gravitációs gyorsulásnak (1g/cm³ és 10m/s²) ismeretében könnyen kiszámítható a folyadék sűrűsége.
Fffoly×Vtest×g
Behelyettesítve az ismert adatokat:
2=x×0,0028×10 ahol az x az ismeretlen folyadék sűrűségét jelöli. Az egyenlet elvégezve a végeredmény, hogy a folyadék sűrűsége 71,42kg/m³=0,07142g/cm³.
Módosítva: 8 éve
0