Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
1048
Egy mértani sorozat első tagja 6, az első három tag összege 42. Mennyi az első hat tag összege?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a₁=6, a₁+a₁*q+a₁*q²=42!
6+6*q+6*q²=42
1+q+q²-7=0
q²+q-6=0
q₁₂=(-1± 1-4*1*(-6) )/2 => q₁₂=(-1± 25 )/2 => q₁=2, q₂=-3
q₁=2 esetén
S₆=(a₁*(q6-1))/(q-1) => S₆=(6*(26-1))/(2-1) => S₆=378
q₂=-3 esetén
S₆=(a₁*(q6-1))/(q-1) => S₆=(6*((-3)6-1))/(-3-1) => S₆=-1092
0