Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
620
Egy számtani sorozat első eleme -4, ötödik eleme 21. Mekkora a második elem ès az első 10 elem összege?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a₁=-4, a₅=21!
a₁=a₃-2*d => -4=a₃-2*d
a₅=a₃+2*d => 21=a₃+2*d
a₅-a₁ => 21-(-4)=a₃+2*d-(a₃-2*d) => 21+4=2*d+2*d => 25=4*d => d=25/4=6,25
a₂=a₁+d => a₂=-4+6,25 => a₂=2,25
S₁₀=(2*a₁+(n-1)*d)*n/2 => S₁₀=(2*(-4)+9*6,25)*10/2 => S₁₀=241,25
0