Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

7. Osztály - Fizika

Főoldal » Általános iskola » Fizika
919
Valaki letudná írní érthetően a gyorsulás számolását? A betűket nem lehet érteni, ha számok lennének a példák akkor jobban érteném....
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
A gyorsulás a sebesség változása az időben. Vagyis ha mondjuk a kocsi elkezd gyorsulni, indul nulláról és 10 másodperc alatt felgyorsul `30 m/s`-ra (ami nagyjából `100 (km)/h`, pontosabban `108 (km)/h`), akkor a gyorsulását megkapjuk, ha a 30-at elosztjuk 10-zel:
`(30m/s)/(10\ s)=3 m/s^2`

Ha kevesebb idő alatt gyorsul fel ugyanakkora sebességre, akkor nagyobb a kocsi gyorsulása, próbáljuk ki: Mondjuk egy sportkocsi 5 másodperc alatt gyorsul 30 m/s-ra:
`(30m/s)/(5\ s)=6m/s^2`
Vagyis dupla akkora lett a gyorsulása.

Ha viszont egy Trabant csak 20 másodperc alatt gyorsul fel, akkor:
`(30m/s)/(20\ s)="1,5"m/s^2`
fele a gyorsulása, mint ami 10 másodperc alatt gyorsult fel kb. 100-ra.

------------------------------------------------------------------------------------

Fontos megjegyezni, hogy a sebességet át kell váltani `m/s`-ba, mielőtt gyorsulást számolsz! Ha eleve `m/s` van megadva, akkor OK, de ha mondjuk az van megadva, hogy `100 (km)/h`, akkor azt át kell váltani. Az úgy megy, hogy osztani kell `"3,6"`-del:
`100 (km)/h=(100)/"3,6"m/s="27,7777"m/s`
helyette én 30-cal számoltam, mert az szebb szám, és nem volt fontos, hogy pont 100-ra gyorsult-e fel a kocsi. Egyébként hogy pontosan mennyi is a 30 m/s, ahhoz pedig a 30-at szorozni kell 3,6-tal:
`30m/s=30·"3,6"(km)/h=108(km)/h`
0