Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematikai Egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
675
4x-2=|x|
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Mivel van egy abszolút értékünk ezért ketté kell venni a feladatot!
x≥0-ra és x<0-ra!
Az egyik esetben simán elhagyható az abszolút érték jel (x≥0). A másik esetben (x<0) viszont csak úgy hagyható el, hogy előjelet váltunk!
I.) x≥0 esetén az egyenletünk a következő lesz
4x-2=x => 3x=2 => x=2/3! Mivel ez a feltételünknek megfelel így megfelelő eredmény!
I.) x<0 esetén
4x-2=-x (!) => 5x=2 x=2/5! Ez nem jó megoldás (hamis gyök), mert nekünk egy 0-nál kisebb eredményre lenne szükségünk és sajnos a 2/5-öd egy pozitív szám.

0