Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek szöveges feladatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
793
1. Egy panzióban csak 3 és 4 ágyas szobák vannak. Lehetséges-e, hogy a panzióban 47 férőhely legyen?
2. Egy osztályban 6-tal több lány van mint fiú. Mikor 3 fiú hiányzott, kétszer annyi lány volt mint fiú. Bogi is ide jár, hány osztálytársa van?

nem igazán megy még az egyenlet felállítás...
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1)
Több megoldás is létezik.
Azt kell megvizsgálni, hogy mikor lesz osztható néggyel a 47-ből kivont hárommal osztható szám!
m*4+n*3=47 => m*4=47-n*3
Azt is tudjuk, hogy n≤15 m≤11
n=1 esetén => m*4=44 => m=11
n=5 esetén => m*4=32 => m=8
n=9 esetén => m*4=20 => m=5
n=13 esetén => m*4=8 => m=2
Tehát a kérdésre létezik olyan szoba leosztás, aminél a férőhelyek száma 47!

2) x a fiúk száma, y a lányok száma!
I.) x+6=y
II.) 2*(x-3)=y
x+6=2*(x-3)
x=12
y=18
0