Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizikai feladat (energia, munka)

Főoldal » Középiskola » Fizika
1499
Egy kis segítségre lenne szükségem egy fizikai feladat megoldásában.

Egy nyugalomból induló testet 20 N nagyságú erővel 5 másodpercig gyorsítunk. (A pálya egyenes és egybeesik az erő hatásvonalával.)
Mennyi a testen végzett munka? Mennyivel változott meg közben a test mozgási energiája?Függ-e ez a test tömegétől? Ha igen, miért?

Előre is köszönöm a segítséget! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, Newton, energia, munka
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A test gyorsulása `a`, egyelőre ismeretlen:
`F=m·a`
`a=F/m`
Az látszik, hogy a gyorsulás függ a tömegtől, amit nem ismerünk, de ha nem adta meg a feladat a tömeget, biztos nem baj.
A munkához tudni kell, hogy mekkora úton hatott az erő. Egyenletesen gyorsuló mozgásról van szó:
`s=1/2·a·t^2`
A munka pedig:
`W=F·s`
`W=F·1/2·a·t^2`
`W=1/2·F·F/m·t^2`
`W=(F^2·t^2)/(2m)`
Ez bizony függ a tömegtől, nem esett ki a tömeg. Miért függ a tömegtől? Ha `F` erővel `s` úton gyorsítunk,akkor `F·s` munkát végzünk. Viszont egy nagy tömegű testet ugyanakkora erővel ugyanannyi idő alatt kisebb távolságra tudunk eltolni, mint egy kis tömegű testet. Ezért a kis tömegű testen nagyobb munkát végzünk.

A test mozgási energiája éppen a végzett munkával nő (ha nincs súrlódás).
0