Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

(x;y)=12 [x;y]=168 Mik lehetnek az x és y értéke?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
554
(x;y)=12 [x;y]=168 x és y-nak legnagyobb közös osztója a 12, legkisebb közös többszöröse 168. Mik lehetnek az x és y értéke? Hogy kell kiszámolni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, lkkt, lnko
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
(x;y)=12 [x;y]=168
Első eladat, hogy mindkét számot prímtényezőkre bontunk!
12=2*2*3 168=2*2*2*3*7
A legnagyobb közös osztó az a lehető legnagyobb szám, ami mindkét számban maradéktalanul megvan. Így mindkét számban szerepelnie kell!
A legkisebb közös többszörös pedig az a lehető legkisebb szám, amiben mindkét szám maradéktalanul megvan.
Így a 2 és a 7, az a szám, amit még el kell osztanunk a két szám között.
Tehát x=2*2*3*2*7=168 és hozzá tartozó y=2*2*3=12
De ez csak az egyik megoldás!
x=2*2*3*2=24 y=2*2*3*7=84
0