Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítnètek megoldani? Kep csatolva

Főoldal » Középiskola » Matematika
643
Cosinus,sinus,tangenses feladatok
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Cosinus, sinus , tangens , matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1) Kicsit pongyola a megfogalmazás, mert az egyenlő OLDALÚ háromszög minden oldala egyenlő és mindegyik szöge 60°. Tehát pontosan így hangzik a kérdés: Az egyenlő SZÁRÚ háromszög...
Cosinus tétel: c² = a² + b² - 2*a*b*cosγ
c= 8²+8²-2*8*8*cos120°  => c= 128-2*64*(-1/2)  => c= 192 =~13,856 (cm)

2) Egy derékszögű háromszögben α=25°, míg ezzel a szöggel szembeni befogó 120 (m)
Az általános meghatározás szerint sinx= a szöggel szembeni befogó/az átfogó. Amit keresünk az az átfogó!
sin 25° =120/x => x=120/sin25°=~283,94 (m)

3) Ha sin a=0,6 akkor mennyi cos a=? illetve tg a=?
általános meghatározások szerint sinx= a szöggel szembeni befogó/az átfogó, cosx= a szög melletti befogó/az átfogó, tgx = a szöggel szembeni befogó/a szög melletti befogó
Ha sin a =0,6=6/10 => a=36,87° => cos a=0,8 => tg a=0,75
Mivel a-t és c-t már meghatároztuk, ezért b-t az alábbival határozzuk meg: c²=a²+b² => b= 100-36 =8
cos a=8/10=0,8, tg a=6/8=0,75!

4) A derékszögű háromszögben a következőket tudjuk. α=8°, a szöggel szembeni befogó 40 m.
Innen kiszámolható mind két kérdés.
átfogó=40/sin8° => átfogó=287,41 (m)
szög melletti befogó =40/tg8°=> befogó=284,61 (m)
Így a világítótoronytól 284,61 méterre, míg a tetején posztoló toronyőrtől 287,41 méterre van a hajó.
0