Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika (súrlódás, közegellenállás)

Főoldal » Középiskola » Fizika
963
Egy kis segítség kellene egy fizikai feladat megoldásában.

A feladat: egy köralakú pályán halad egy test Vmax sebességgel. A test kör középpontjától (O ponttól) számított távolsága (r) 150 m. μ=0,4
Mennyi a test Vmax/maximális sebessége?

Előre is köszönöm a segítséget! ^^
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, fizika, súrlódás, közegellenállás
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Ha `v` a sebesség, akkor egy `m` tömegű testre ható centripetális erő ekkora:
`F_C = m·v^2/r`
Most nem tudjuk a tömeget, de bízzunk benne, hogy nem lesz rá szükség a végén...

A test súrlódásának a maximális értéke ennyi:
`F_(smax)=μ·m·g`

A centripetális erőt éppen ez a súrlódási erő szolgáltatja:
`F_C = F_(smax)`
`m·v^2/r=μ·m·g`
`v^2/r=μ·g`
Szuper, kiesett a tömeg :)
`v=sqrt(r·μ·g)`

Helyettesíts be.
0

Köszönöm a segítségét! :)
0