Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Megmagyarázná valaki ezt?

Főoldal » Középiskola » Matematika
913
Egy motoros hajó 40 km tett meg a vízfolyás irányába és 16 km-t a vízfolyással szemben. Az egész
utat 3 óra alatt tette meg. Mekkora a hajó sebessége álló vízben, ha a vízfolyás sebessége 2 km/h?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
mivel motorral megy a hajó így mindkét irányba ugyanannyival fog menni. Tehát 56:3 azaz a megoldás 18km/óra
0

Az előttem szólóval ellentétben egy kicsit bezavar a folyó sebessége, ami folyásirányba haladás esetén hozzáadódik, míg ellenkező irányba levonódik a csónak sebességéhez! Valamint azt sem tudjuk, hogy mennyi időt ment felfelé (folyásirányának ellenkezőleg) és mennyi időt ment lefelé (folyásirányába), csak azt tudjuk, hogy oda-vissza összesen 3 órát ment.
Ez egy kétismeretlenes egyenlet rendszer lesz, ahol x lesz a motorcsónak állóvízi sebessége, míg y lesz az idő, amit folyásirányba tesz meg.
I.) 40km=(x+2)*y
II.) 16km=(x-2)*(3-y)
I.) y=40/(x+2)
Ezt behelyettesítem a második egyenletbe:
16=(x-2)*(3-40/(x+2))
A zárójelek felbontása, összevonás után az alábbi egyenlet jön ki:
0=3*x²-56*x+36
A másodfokú megoldó képlet segítségével x₁₂=(56± 56²-4*3*36 )/2*3 => x₁=18 (km/h) x₂=2/3 (km/h) Ebből számolható, hogy mennyi időt mentünk le illetve fel: y₁=2 (h), y₂=15 (h). A második megoldás egy hamis gyök (nem megoldás) tekintve, hogy visszafelé -12 órát kellett volna menni, ami a feladat leírása szerint ellentmondás!

Csak a vak szerencsének köszönhető, hogy előttem szólónak is ugyan az az eredmény jött ki.
Könnyen belátható, hogy az eredményt felhasználva és kicsit átalakítva már nem igaz a sima átlagolás:
lefelé: (18+2)*3=60 (km)
felfelé: (18-2)*2=32 (km)
átlag: 92 (km) / 5 (h)=18,4 (km/h)
-1