Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
1548
Állítson össze Zn és Cu elektródokból galvánelemet! (Egyszerűsített jelöléssel írja fel részleteit! ) Jellemezze egyenletekkel az anód- és katódfolyamatokat! Számítsa ki az elektromos erőt! "E"stZN/Zn 2+ = - 0,76 V "E"st Cu/ Cu 2+ = +0,34 V
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Zn↓ZnSO4⇓CuSO4↓Cu
Az oxidáció során a cinkatomok a lemezről leadva 2 elektront az oldatba lépnek, ezért azon az oldalon lesz az anód. Azok az elektronok átvándorolnak a rézlemezre, ahol az oldat Cu2+ ionjai felveszik azokat és réz formájában kiválnak, azaz redukálódnak.
A galvánelem elektromos erejét úgy tudom kiszámítani, hogy a katód standard elektródpotenciáljából kivonom az anód standard elektródpotenciáljának értékét. Azaz:
0,34-(-0,76)=1,1 V
0