Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sürgős!

Főoldal » Középiskola » Matematika
487
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a)
a₁=2
S₇=45,5
S₇=(2*a₁+(7-1)*d)*7/2=45,5 => (2*2+6*d)*7/2=45,5 => d=3/2=1,5
a₆=a₁+(6-1)*d => a₆=2+5*1,5 => a₆=9,5
b)
b₁=5
b₂+b₃=10
b₁*q+b₁*q²=10
5*q+5*q²=2
0=q²+q-2
q₁₂=((-1)± 1²-4*(-2) )/2 => q₁=(-1+ 9 )/2=1 illetve q₂=(-1- 9 )/2=-2

S₇=(b₁*(qn-1))/(q-1) amennyiben q≠1, q=1 esetén S₇=b₁*7
Ha q=1 akkor
S₇=7*5=35
Ha q=-2 akkor
S₇=(5*((-2)7-1))/(-2-1)=> S₇=(5*(-128-1))/(-3) => S₇=215
0