Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szent Péter esernyője 6-10 mondatban

4454
Sziasztok!

Valaki letudná írni 6-10 mondatban, hogy miről szól a Szent Péter esernyője? Köszönöm előre is!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Irodalom

Válaszok

1
Dióhéjban: A történet egy esernyőről szól, amit egy kislány fölött hagytak. A történetből kiderül, hogy egy gazdag ember esernyője volt, ami egy kulcs az örökségének a megszerzéséhez. A fia kinyomozza hol van az esernyő és eközben találkozik a már felnőtt lánnyal aki fölé az esernyőt rakták. A vagyon végül nem kerül elő, mert az esernyő nyelét lecserélték és elégették. A fiú és a lány végül összeházasodnak.

A történet arról szól, hogy egy tanítónő meghal és kislányát (Veronka) a bátyja magához veszi. A bátyja Glogován volt pap. A kislány fölé egy esős napon egy piros esernyő kerül, amit a falubeliek Szent Péter tett oda. Innentől az esernyőnek varázserőt tulajdonítanak és a pap elviszi minden fontos eseményre (temetés, házasság).
Egy Gregorics nevű embernek házasságon kívüli gyermeke született. Gregorics a halálakor végrendelkezett a vagyonáról, de az nem jutott el a fiához, Gyurihoz. Gyuri azt hitte, hogy apja régi piros esernyőjének a nyelébe van rejtve az információ a vagyonról. Gyuri nyomozni kezd az esernyő után. A nyomozás közben találkozik Veronkával. Együtt mennek jutnak el Glogovára. Gyuri rájön, hogy nem Szent Péter rakta a kislány (Veronka) fölé az esernyőt több évvel azelőtt, hanem az apja és csak úgy szerezheti meg, ha elveszi Veronkát. Az úton találkoznak Veronka bátyjával, aki bajba jutott és Gyuri segítségéért cserébe megkérheti Veronka kezét. Veronka rájön, hogy csak eszköz az esernyő megszerzéséhez. Gyuri meglátja Glogován az esernyőt, de a nyelét lecserélték, így soha nem juthat el az örökséghez. Végül Gyuri és Veronka összeházasodnak.
1