Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítene

412
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Biológia

Válaszok

1
1) A vizelet a szervezet számára már fel nem használható anyagok keveréke. Tartalmaz vizet, ionokat, karbamidot, húgysavat. Elengedhetetlen a homeosztázis fenntartásában.
2) A szűrlet a vesékben képződik. A vesetestecskék (Malphigi-test) apró érgomolyagból (glomerulus) és a hozzá kapcsolódó hajszálerekből állnak. A vesék naponta mintegy 180l szűrletet képeznek, de ennek nagy része visszaszívódik. A koncentrációkülönbség segítségével a nem felhsználható anyagok vizeletet alkotnak. Körülbelül 1,5 litert.
3) A vizeletvizsgálat célja lehet a cukorbetegség kiszűrése. Az ókorban az orvosok felismerték a betegséget, mikor megkóstolták a beteg vizeletét. Édesnek érezték a fel nem szívódott glükóz miatt. Innen kapta a betegség a nevét is: diabetes mellitus. A mellitus édeset jelent.
Betegségek: hólyaggyengeség, veseelégtelenség, urémia, vesekő
4) baktériumfertőzés
Tünetei: fájdalmas vizelés, gennyes és véres vizelet, alhasi fájdalom
5) A vesekő kalcium-oxalátból áll. Ennek kikristályosodása okozza a betegséget. Ha elég kicsi, akkor elindul a veséből. Ekkor megakadhat a húgyvezetékben, vagy eljuthat a húgyhólyagig. A kőképződést a kalciumdús étrend okozza. Például: tej, sajt
1