Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
2553
Sziasztok!
1. kérdés: Egy hegyi út emelkedése 12%. Milyen hosszú az út, ha 300 méter magasra visz?
2. kérdés: Egy csavar átmérője 9 mm. Milyen magas egy csavarmenet, ha emelkedési szöge 5°?
Válaszaitokat várom!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Tisztázzuk, hogy mit jelent, hogy egy emelkedő 12%-os meredekségű!
Az emelkedő 100 méter alatt 12 métert emelkedik.
1.) A hegyi út emelkedése 12 %-os, milyen hosszú úton emelkedünk 300 méterre?
Egy egy egyszerű arányosság: 12(m)/100(m) = 300(m)/X(m) =>az egyenletet átrendezve X=2500 (m)=2,5 (km)
2.) A csavarról azt kell tudni, hogy egy olyan lejtő, amit feltekertek.
A kör kerülete (2*r*π=d*π), ami a lejtő alapját fogja megadni: 9(mm)*π=28,27 (mm).
tg(5°)*28,27(mm)=2,47 (mm)
1