Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogy kell megoldani?

Főoldal » Középiskola » Matematika
553
A motorcsónak a vízfolyással megegyező irányban 22 km-t és vele szemben 36 km-t tett
meg annyi idő alatt, amennyi idő alatt egy tutaj 6 km-t tesz meg. Határozd meg a folyó
sebességét, ha a motorcsónak sebessége álló vízben 20 km/h!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a folyó sebessége X (km/ó), Y (km/ó) a tutaj sebessége!
A feladat leírása szerint a motorcsónak folyás iránnyal egyezően 22 km-t tett meg, míg a tutaj (gondolom) ugyan olyan irányba 6 km-t tett meg.
A leírtak szerint felállított egyenleg a következő:
22 (km) = [20 (km/ó) + X (km/ó)]*[6(km)/(X(km/ó) + Y(km/ó))]
22=(120+6*X)/(X+Y) => Y=(120+6*X)/22-X!
A folyás iránnyal szembeni történethez pedig a következő egyenletet felállítani:
36 (km) = [20 (km/ó) - X (km/ó)]*[6 (km)/(X (km/ó) - Y (km/ó))]
36=(120-6*X)/(X-Y) => Y=(120-6*X)/36+X!
A két egyenletet egyenlővé tudom tenni:
(120+6*X)/22-X=(120-6*X)/36+X
megoldva az egyenletet
X=140/103 (km/ó)~1,36 (km/ó)
Az ellenőrzést rád bíznám.
0