Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Geometria

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1970
Egy ötszög belső szögeinek aránya 1:3:4:5:5. Mekkorák az ötszög belső szögei?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Egy n oldalú sokszög egy csúcsából (n-3) átló húzható, ami (n-2) háromszögre bontja a síkidomot. Ezért az n oldalú sokszög belsőszögeinek összege (n-2)*180°!
Ezért egy ötszög belső szögeinek összege 3*180°=540°!
Az arányokból számolható összeg: 1+3+4+5+5=18!
Így a szögek a következők:
α=1*540/18=30
β=3*540/18=90
γ=4*540/18=120
δ=5*540/18=150
ε=5*540/18=150
0