Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Általános iskola » Fizika
1912
A Szánkó és a rajta ülő gyerek együttes tömege 36kg. A szánkó 4dm² felületén érintkezik a hóval. Mekkora a hóra ható nyomás?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, fizika, izi
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

2
A nyomás az newton per négyzetméter (más néven pascal).
Vagyis kell, hogy hány newton erő hat a hóra, és hogy hány négyzetméteren hat.
36 kg tömegnek a súlya 360 N (gondolom 10-zel szoktátok szorozni, nem 9,81-gyel).
`F=m·g=36\ kg·10\ N/(kg)=360\ N`
A 4 dm²-t kell még átváltani m²-re: Tudjuk, hogy 1 m = 10 dm, akkor 1 m² = 10·10 dm² = 100 dm². A 4 a 100-nak a 4/100-ad része, vagyis 4 dm² = 4/100 m²
`A=4 dm^2 = 4/(100)m^2`

Tehát a nyomás:
`p = F/A = (360\ N) / (4/(100) m^2)=360·(100)/4 N/m^2 = 9000\ Pa`
1

G
0