Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Állatkerti bemutató

Főoldal » Általános iskola » Matematika
656
Egy állatkerti bemutatón összesen 27 db állatot lehetett látni. Háromféle
állatot mutattak be: elefántot, struccot és kígyót. Kétszer annyi elefántot
lehetett látni, mint kígyót, és az állatoknak összesen 64 lábuk volt. Hány állatot
mutattak be fajtánként?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
E: elefánt (4 lába van)
S: strucc (2 lába van)
K: kígyó (0 lába van)
I.) 27=E+S+K
II.) 2*K=E
III.) E*4+S*2+K*0=64
II.) egyenletet behelyettesítem I.)-be!
27=2*K+S+K => 27=3*K+S => S=27-3*K! Ezt és II.) behelyettesítem III.)-ba
(2*K)*4+(27-3*K)*2+K*0=64
8*K+54-6K+0=64
2*K=10
K=5, tehát 5 db kígyó volt a bemutatón!
Innen a megfelelő helyre visszahelyettesítve K=5-t => E=10 =>S=12!
Ellenőrzés: 5+10+12=27 ! 0*5+4*10+2*12=64!
1