Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valki tudna nekem segíteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
589
Csatoltam a feladatot . a 2. Tételben az 5. Feladatban tudna valaki segíteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
 x+3 =2x+4
Rögtön az indulás előtt ki kell kötni, hogy x≥-3 x∈R, már csak azért, mert a gyökjel alatt csak nem negatív szám állhat!
Mivel a négyzetgyök eredménye mindig egy nem negatív szám, így azt is ki kell kötni, hogy 2x+4≥0 => x≥-2
A két feltételnek egyszerre kell teljesülnie, így a közös feltétel x≥-2!
 x+3 =2x+4 /négyzetre emelek
x+3=(2x+4)² /zárójelek felbontása
x+3=4x²+16x+16 /0-ra rendezem az egyenletet
0=4x²+15+13
A másodfokú egyenlet segítségével x₁=(-15+ 17 )/8~-1,36, x₂=(-15- 17 )/8~-2,39
A feladat elején leírt feltételnek csak x₁ felel meg!
Mivel ekvivalens átalakításokat használtunk, így ellenőrizni nem szükséges, de azért szorgalomból megcsinálhatod.
Sőt, ha a két oldalt egy koordináta rendszerben ábrázolod, akkor ott is kapsz eredményt.
0