Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűségszámítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
607
nem tudom a 446-ost, a 447-est, a 449-est, a 450-est, 452 és 453-ast
mi a megoldás és miért?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
446)
Összes eset: 6-félét dobhatunk, tehát 6
A esemény: 3-félét dobhatunk, tehát a valószínűség: 3/6=1/2
B esemény: 3-félét dobhatunk, tehát a valószínűség: 3/6=1/2
Ezek összege 1. Nem véletlenül, mivel vagy párosat dobunk, vagy páratlant, tehát az összes lehetőséget lefedi a két esemény.

447)
A magyar kártya 32 lapból áll, ezért az összes eset 32.
Két esemény szorzata azt jelenti, hogy minkettő megvalósul, ez a következő esetekben lesz így:
piros király
pirosz ász
zöld király
zöld ász
Ez összesen 4 lehetőség, így a valószínűség: 4/32=1/8.

449)
Két esemény akkor zárja ki egymást, hogyha közülük pontosan az egyik történik meg.
Magára az állításra könnyű ellenpéldát adni;
A esemény: dobókockával 1-est dobunk.
B esemény: dobókockával 2-est dobunk.
Értelemszerűen nem tudunk egyszerre 1-est és 2-est dobni, tehát kizáró események, azonban a valószínűségeik összege (1/6)+(1/6)=2/6=1/3. Ha összegük biztos lenne, akkor, akkor az összeg 1 lenne (lásd. 446-os feladat), ez azonban nem így van.

450)
A lehetetlen esemény azt jelenti, hogy sosem teljesül. Erre is viszonylag könnyen adható ellenpélda; pikk bubi-pikk dáma-pikk király, ekkor teljesül mindkét feltétel, tehát már ezzel beláttuk, hogy az állítás hamis.

452)
Összes esemény: 14*13=182
Ha mindkettő
szőke: 3*2=6
fekete: 4*3=12
barna: 6*5=30
vörös: értelemszerűen 0, de számolással is kijön: 1*0=0
Az esetek összege adja a kedvező esetek számát: 6+12+30+0=48, így a valószínűség: 48/182=24/91.

453)
Összes eset: 2*2*2*2*2*2*2*2*2*2=1024
Kedvező eset: vagy mind fej, vagy mind írás, tehát 2.
Valószínűség: 2/1024=1/512.
1