Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell megoldani?

Főoldal » Középiskola » Matematika
481
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Itt bizony a nevezetes szögek szögfüggvényeit és azok ismétlődését kell használni.
1.) sin(x)= 2 /2 => x₁=π/4+2kπ, x₂=3π/4+2kπ, ahol k∈Z (egész számok)
2.) sin²(x)=1/4 => sin(x)=±(1/2) => x₁=π/6+kπ, x₂=5π+kπ, ahol k∈Z (egész számok)
Itt annyi a megjegyzés, hogy azért ±1/2, mert ha elhagyjuk az egyik előjelet, akkor eredményt fogunk veszíteni. Hiszen a (-1/2)²=+1/4!
3.) sinx≤- 3 /2
Határozzuk meg először is, hogy sinx=- 3 /2 => x₁=-π/3+2kπ, x₂=-2π/3+2kπ, ahol az előzőekhez hasonlóan k∈Z (egész számok).
No és most gondolkozzunk! A sin x függvény a két érték között lesz kisebb, mint - 3 /2! Így a feladat megoldása: -2π/3+2kπ ≤ x ≤ -π/3+2kπ, k∈Z (egész számok).
1