Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mennyi jód szabadul fel?

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
935
1, Rendezze az egyenletet!

KI+KIO3+H2SO4=I2+H2O+K2SO4

2.84 g szilárd KI hatására mennyi jód szabadul fel, ha a fejlődő jód 15 %-a elvész? M(KI)=166 g/mol
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Az egyenlet rendezve:
5KI+KIO3+3H2SO4=3I2+3H2O+3K2SO4

Szerintem így kell megoldani:
A KI moláris tömege 166g/mol. A kálium-jodidból 2,84g áll rendelkezésünkre. Ez 0,02 mol kálium-jodid. Mivel az egyenlet végén 3 jódmolekula szerepel, ezért számításba kell vennünk a kálium-jodátot is. A KI és a KIO3 aránya 5:1, ezért a kálium-jodátból 0,02:5=0.004 mol áll rendelkezésünkre. Ezeket számításba véve 0,02+0,004=0,024 mol jódatom van a kiindulási anyagok között. 1 molban 6x1023 atom van, tehát 0,024 molban 0,024x6x1023 atom. Ebből kiszámítható, hogy 0,144x1023, azaz, 144x1022 jódatom van a kiindulási anyagok között. 1,44:6.10=0,024 -gyel kell megszorozni a jód moláris tömegét (127g/mol). 0.024x127=3,048 g jód szabadul föl összesen. Ha beleszámoljuk a 15% veszteséget, akkor 3,048x0,85=2,59g jód szabadul fel összesen.
0