Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Verselemzés

1620
Ady Endre Szétszóródás előtt c. versének elemzése
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Irodalom

Válaszok

1
A szétszóródás előtt a dánieli próféciákra utalva a nemzeti történelem bukását jósolja meg.

"A nemzet teljes pusztulását jeleníti meg A szétszóródás előtt című költeményében. A költő múlt időben jeleníti meg a magyarságot, s megállapítja: „Megöltük és kibűnöztük magunkat.” Az utolsó strófa teszi még komorabbá a magyarság címben jósolt sorsát:

„És mi nem leszünk majd szétszórva
Árvult, de mégis győzedelmes fajta.
Minket korszakok tűz-dühe nem edzett
S fölolvaszt a világ kohója
S elvesztünk, mert elvesztettük magunkat.”

Ady új líráját, forradalmi mondanivalóját, irodalmi stílusát a konzervatív irodalmi tábor érthetetlennek, erkölcstelennek bélyegezte. Mégis a magyar irodalom legszebb forradalmi hagyományai közt tartják számon Ady életművét, amely - Petőfi és József Attila költészetével együtt - a magyar nép harcainak és igazának legnagyobb lírai kifejezője."

"Újabb vers születik meg, amikor Dániel prófétát olvassa, és Izrael tragikus sorsát jövendöli meg. Ez a magyarság szétesésének közeli bekövetkeztét juttatja eszébe. „A szétszóródás előtt” című vers az Ady által annyiszor említett nemzethalál rémének okait sorolja fel: „Jöttünk rossz erkölccsel rossz helyre, /…úrfajtánk egymást s a népet falta.” Mint a legtöbb Ady-vers, ez is érvényes jelen életünkre: elsodor minket a világ örvénylő sodra: „S fölolvaszt a világ kohója / S elvesztünk, mert elvesztettük magunkat.” A próféták olvasásának van egy „mellékterméke” is. Furcsa következtetés, de jellemző Adyra. Mindenáron magyarázatot kíván adni bujaságban elherdált életére. És ezen a téren is talál párhuzamot a próféciákkal: „Biblia mondja: / Pusztuló nép vezérei / Mind-mind a bujaság bolondja, / Ha már nem tud szépen vérzeni / S pusztulás hív paráznaságot.” De azt azért ő is tudja, és épp ebben a versében, az És most már címűben jegyzi meg: „Elvész az ország, / Ha elfogytak az aszkéta szivek”. (A mai olvasónak arra a kérdésére már nem ad választ, hogy ő, a nagy nemzetmentő miért nem állt az „aszkéta szívűek” élére, hogy „ne vésszen el az ország”). E rövid tájékoztató jól mutatja, hogy a próféták írásai közül inkább a vészjósló sorokat válogatta ki. Ennek egyik okát abban látom, hogy ezekben az években tört rá az országra az apokaliptikus szörnyűség, amikor sorskérdéseinkre a választ ezeknél a prófétáknál kereste, és vélte megtalálni."

https://library.hungaricana.hu/hu/view/SOMORJA_vigyazo_szemmel/?pg=333&layout=s
Módosítva: 6 éve
0