Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértani

Főoldal » Középiskola » Matematika
2162
Egy mértani sorozat negyedik tagja 5 hányadosa -3 mennyi az elsö, és hatodik tagja és az elsö 15tag összege?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a₄=5 q=-3
a₄=a₁*q³ =>5=a₁*(-3)³ => a₁=5/(-3)³=5/(-27)~-0,185185
a₆=a₄*q² => a₆=5*(-3)²=45
Sn=(a₁*(qⁿ-1))/(q-1) => Sn=((5/(-27))*((-3)¹⁵-1))/(-3-1) => Sn=((5/(-27))*(-14348908))/(-4)=(-71744540/27)/(-4)=17936135/27~664301,30
0