Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Beadando

Főoldal » Középiskola » Matematika
819
18. Ábrázolja az f: R→R, x→(x+2)2 -4 függvényt! Határozza meg a függvény zérushelyeit!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha jól gondolom, az eredeti függvény ez volt: f(x)=(x+2)²-4
A zérushely kiszámítása a következő:
0=(x+2)²-4 => 0=x²+4x+4-4 => 0=x²+4x => x-t kiemelek => x(x+4)=0! Egy szorzat akkor és csak akkor lesz nulla, ha valamelyik tagja 0. Így x₁=0, x₂=-4!
Másik megoldás:
Felismerhető egy nevezetes szorzat is (a+b)(a-b)=a²-b²
(x+2+2)(x+2-2)=(x+4)(x+0)=x(x+4)!
A parabola szélsőértéke x=-2, y=-4!
A három pont segítségével nagyjából felvázolható a függvény képe.
0