Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika - hőtan

Főoldal » Középiskola » Fizika
1311
Egy függőleges állású tartályt egy könnyen mozgó fedél zár le, amelynek a súlya 10 kg, felülete 1m2. A tartályba zárt gáz térfogata 10 m3. Mekkora lesz a tartályban lévő gáz térfogata, ha a fedélre rááll egy 60 kg tömegű ember? A külső légnyomás 100 kPa.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Első lépésnek kiszámoljuk, hogy V/A=h, ez lesz a tartály magassága, ami 10m.

Innen tudjuk, hogy a tartályban lévő eredeti nyomás, egyenlő a külső légnyomás plussz a fedél sullyával( erőre fajlagosítva) innen Pe*A=Pk*A+Mf*g, Innen Pe kiszámolható. Ezután kiszámoljuk a belső nyomást hasonlóképp miután ráállt az ember a fedélre. Pu*A=Pk*A+Mf*g+Me*g

Innen pedig felirtható, hogy Pe*10m^3=Pu*V. Ezt az egyenletet V-re rendezve megkapjuk a keresett térfogatot
0