Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűleg számítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
1322
Egy urnában 10 piros 15 fehér golyó van. Találomra kihúzunk egyszerre két golyót.
1.Mi annak a valószínűsége, hogy mindkét golyó fehér legyen?
2.Mi annak a valószínűsége, hogy mindkét golyó piros legyen?
3.Mi annak a valőszínűsége, hogy egy fehér és egy piros golyót húzzunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Valószínűség számítás
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Általában az a jó taktika, hogyha az azonosakat egynek vesszük (vagyis mindegy, hogy melyiket húzzuk ki), itt azonban jobban járunk, hogyha mindenkit különbözőnek tekintünk.

Az összes eset: (25*24)/2=300

a) Kedvező eset: (15*14)/2=105
b) Kedvező eset: (10*9)/2=45
c) Kedvező eset: ha direktben számoljuk ki, de a sorrend nem számít, ezért rögzíthetünk nyugodtan egy sorrendet, például PF, ez 10*15=150-féle lehetőséget eredményez. Úgy is számolhatunk, hogy az előző feladatok eredményeit felhasználjuk; mivel összesen ez a 3 eset van, ezért a harmadikat úgy kapjuk meg, hogy az összesből kivonjuk az előbbiek eredményeit, és szerencsére így is 150-et kapunk.

A valószínűséget minden esetben a kedvező/összes képlet fogja megadni.
1