Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitene valaki?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
628
Szamitsd ki az ''a''oldalú egyenlő oldalú háromszög magasságának hosszát és a területet !
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Az egyenlő oldalú háromszögről azt tudjuk, hogy minden oldala egyenlő. De azt is tudjuk, hogy minden adott oldalhoz tartozó nevezetes egyenese egybe esik. Így egybe esik a szögfelelő-, az oldalfelező-egyenes, és a magasság vonala is. Így ezek ismeretében az "a" oldalú egyenlő háromszög magasságát Pitagoras segítségével kiszámolhatjuk. A derékszögű háromszög átfogója az "a" oldal, a rövidebb befogója az "a" oldal fele, míg a hosszabbik befogója a magasság (jelölve: m) lesz. Innen felírva a képletet: "a"²=m²+("a"/2)² => m= "a"²-("a"/2)²  =>m=("a"/2)* 3 
Ha már tudom a háromszög magasságát, akkor a terület már pofon egyszerű :)
T=("a"*m)/2=>"a"²/4* 3 
Módosítva: 8 éve
0