Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
1161
Egy kör alakú pizza átmérője 32 cm. Feltételezve hogy a vastagsága mindenütt egyenletesen 3 mm, hány pizza jön ki 5 kg 2,1 g/cm3 sűrűségű tésztából?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1 pizza térfogata a következő módon számolható: alapterület*magasság. Az alapterület, mivel a pizza kör alakú, a kör területével lesz egyenlő. A kör területe r²π.
A feladatban a pizza átmérője 32 cm, amiből már következik, hogy a sugara 16 cm.
T=16²*π =>804,25 (cm²)
Ahhoz, hogy a térfogatát is kiszámoljuk az eredményt meg kell szorozni a magassággal. Oda kell figyelni, hogy át kell számolni a 3 mm-t cm-be!!! m=0,3 cm.
Így egy pizza térfogata 804,25*0,3=241,27 (cm³)
De ekkor még nem tudjuk, hogy egy pizza tésztája milyen súlyú. Ehhez kell tudnunk a sűrűségét (2,1g/cm³). Tehát egy pizza tészta 241,27*2,1=506,68 (g).
Mennyi pizza jön ki 5 kg tésztából? 1 kg = 1000 g. Így 5000/506,68=9,87 (db)!
A kérdésre a válasz 9 egész db pizza, meg egy kicsi :)
1