Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek S.O.S

Főoldal » Általános iskola » Matematika
501
6a-5a+8a-7a=
9b+12-8-4b=
5c+4-2c-3c=
-7n+8m-13n-3m=
Légyszi egyszerűen írjátok le és vezessétek le. Nem kell hogy értsem csak valahogy így pl:
10a+(4-4a)=10a+4-4a=6a+4
Előre is köszi a válaszokat :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ha nem kell, hogy értsed, akkor az már baj :) Inkább értsd meg, mert ezek később is használhatóak lesznek.

6a-5a+8a-7a=2a, azonos mennyiségeket összevonhatunk, vagy mondhatom azt, hogy a-t kiemelek: a*(6-5+8-7) a számokat összeadom/kivonom =>2 Így a*2, vagy írhatom így is: 2a!
9b+12-8-4b= 5b+4, rendezzük egymás mellé az azonos mennyiségeket 9b-4b+12-8, az előző feladat szerint b*(9-4)+(12-8) =>5b+4!
5c+4-2c-3c=4, szintén egymás mellé rendezzük, ami összetartozik 5c-2c-3c+4 => c*(5-2-3)+4, bármit 0-val szorozva 0-t kapunk, így 0+4 után már látható, hogy az eredmény 4!
-7n+8m-13n-3m=5m-20n, előzőek szerint, 8m-3m-7n-13n =>m*(8-3)-n(7+13) =>5*m-20n! Itt fontos, hogy az előjelekre nagyon figyelj. Valójában nem n-t emeltem ki, hanem (-1)*n-t! Ezért változtak meg a zárójelen belül az előjelek!
2