Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitseg valaki oldja meg

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1675
Határozd meg a négyzet alapu szabályos gúlák felszínét
1: M=72mm x=1.20dm 2: a=5,6dm o=10dm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A gúla felszíne a test lapjainak a területe.
1.) Ha M a test magassága (?), és x az alapél(?), akkor a gúla felszíne a következő
Alap négyzet területe: T₁=120mm*120mm=14400mm²=144 cm²=1,44dm²
Az oldal háromszögek területe: alap*magasság/2. Az alap=120mm. Magasságot megkapom, ha Pitagorasz tételt használva  60²+72² = 8784 ~93,72(mm). T₂=120*93,72/2=5623,38(mm²)=56,23(cm²)=0,56(dm²). Ebből a háromszögből 4 van, így a gúla felszíne (figyelve az azonos mértékegységekre!): T₁+4*T₂=14400mm²+4*5623,38mm²=14400+22493,52=36893,52(mm²)=368,94(cm²)=3,69(dm²)
Ha esetleg rosszul gondoltam a betűk jelentését, akkor majd újra számoljuk
2.)Az alapél 5,6 dm, az oldalél 10dm, akkor a felszín a következő:
A T₁=5,6 dm * 5,6 dm=31,36 dm²
A határoló háromszögek területéhez kell a magassága, amit szintén Pitagorasszal kell kiszámolni: 10²=(5,6/2)²+m² =>m= 10²-(5,6/2)²  =>m= 92,16 =9,6 (dm).
T₂=5,6*9,6/2=26,88 (dm²). Itt is 4 ilyen háromszög van, így a felszín: 31,36 + 4*26,88=138,88(dm²)=1,39(m²)
Itt is igaz, ha rosszul értelmeztem valamit, akkor újra számoljuk. :)
1