Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Statisztika

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
654
Valaki legyen olyan kedves megoldani legalabb az egyik feladatot
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
a) átlag:
Mivel tartományok és darabszámok vannak megadva, először venni kell a tartományok közepét. Az elsőnél meg utolsónál nem egyértelmű a közepe mert csak az egyik vége van megadva, ott úgy kell tekinteni, hogy a többinél 20 szélesek az intervallumok, akkor it is 20 szélesnek vesszük. Tehát mondjuk a 60 eleje a 40 lesz, a közepe meg 50.
- Ha van már mindegyikhez szám (legjobb, ha a táblázat mindegyik sorához odaírod ezeket a középértékeket is), akkor azt szorozd a darabszámmal (50·25, stb.). Ezeket is írd be a táblázatba soronként.
- Aztán add össze az összes ilyet és osszad az összes darabszámmal (360). Vagyis vedd az átlagukat.
Ez lett az átlag: `bar X`

b)
Két mérőszám szokott lenni, ami a szórás és a relatív szórás, de nézd meg, hátha tanultatok többet is.

Szórás:
A táblázatot egészítsd ki soronként még ezzel is:
- az `bar X` átlagot vond ki mindegyik tartomány közepeiből és vedd a különbség négyzetét.
- ezeket szorozd be a tartományok darabszámaival
- add össze amit kaptál, és oszd el az összes darabszámmal (360-nal), vagyis átlagold
- Vedd ennek az átlagnak a négyzetgyökét
Ez lett a szórás: `σ`

relatív szórás:
- a szórást osszad el az átlaggal: `σ/(bar X)`. Beszorozhatod 100-zal, hogy százalék legyen.

c)
Gondolom az átlag mellett a móduszt (Mo) és a mediánt (Me) kell kiszámolni.

Módusz: a leggyakoribb tartomány, vagyis ahol a 127 van: ez a 100-120 tartomány, vagyis a módusz a 110 (a tartomány közepe)

Medián: sorba rendezve az értékeket az, ami a középen van.
A sorbarendezés azt jelenti, hogy fel kellene írni 25-ször az 50-et (40-60 tartomány közepe), aztán 37-szer a 70-et (60-80 tartomány fele), stb, és venni a középső, vagyis 180-adik helyen lévőt. Egyszerűbb úgy számolni, hogy összesen van 360 út, a tábláztaban már úgyis sorba vannak rendezve, nézzük a középsőt, a 180-adikat: 25+37+62=124 még kevés, 124+127=251 már sok, vagyis a középső a 100-120 tartományban van, ezért a medián 110.

Ha az átlag is 110-re jött ki, akkor Mo=Me=Átlag, szimmetrikus az eloszlás.
Ha Mo meg Me kisebb (sokkal kisebb) az átlagnál, akkor bal oldali asszimmetria van.
Ha meg Mo meg Me (sokkal) nagyobb, akkor jobb oldali.

De lehet, hogy a Pearson féle mutatót kell kiszámolni: `(bar X-"Mo")/σ`. Ha ez 0, akkor szimmetrikus. Ha 0 és 1 közötti, gyengén bal oldali, ha > 1, erősen bal oldlai. Ha meg negatív, akkor gyengén illetve erősen jobb oldali asszimmetriája van.

Ha az F mutatót is ki kell számolni, azt hagyjuk, ahhoz még kvartiliseket is kell számolni...
0