Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szórás

Főoldal » Középiskola » Matematika
8371
Egy adathalmazban 5 adat van: 0;1;2;3;4
Számítsa ki az adathalmaz szórását!
Valaki elmagyarázná nekem hogyan kell ezt megoldani?:) elore is koszonom!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
- Először ki kell számolni az átlagot:
`(0+1+2+3+4)/5=2`
- Aztán az átlagtól való eltérés négyzetét:
`(0-2)^2=4`
`(1-2)^2=1`
`(2-2)^2=0`
`(3-2)^2=1`
`(4-2)^2=4`
- Aztán ezeknek az átlagát:
`(4+1+0+1+4)/5=2`
- Végül ennek a négyzetgyöke a szórás:
`sqrt2`

---------------
Lehet máshogy is csinálni, aminek ugyanez az eredménye, de talán rövidebb:
- Először ki kell számolni az átlagot, és venni a négyzetét:
`(0+1+2+3+4)/5=2 \ \ \ \ \ -> 2²=4`
- Aztán ki kell számolni a számok négyzetének az átlagát:
`(0²+1²+2²+3²+4²)/5=(0+1+4+9+16)/5=6`
- A másodikból ki kell vonni az elsőt, és ennek a gyöke a szórás:
`sqrt(6-4)=sqrt2`
0