Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Erők

Főoldal » Középiskola » Fizika
707
A mellékletben csatoltam a feladatot!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a)
A rugó megnyúlása `x="0,4"\ m-"0,2"\ m`
A rugóerő: `F_r=D·x=100N/m·"0,2"\ m`, ez a tengely irányába hat.
A testre hat ez az `F_r` erő, valamint a nehézségi erő és a tartóerő. Utóbbi kettő kiejti egymást, tehát az eredő erő `F_r`.
Ez az erő a forgástengely felé mutat, és a test körmozgást végez. Vagyis ez az eredő erő pont a centripetális erő:
`F_"cp"=F_r=20\ N`
`F_"cp"=m·ω^2·r`
`20\ N=1\ kg·ω^2·"0,4"\ m`
`ω=sqrt(50N/(kg·m))=sqrt(50)1/s`

b)
`μ="0,3"`
A testre hat még tapadási súrlódási erő is, ami ellenkező irányó, mint amerre a test elmozdulna, ha ez az erő nem lenne, vagyis a forgástengely irányába hat. Nagysága pedig:
`F_s=μ·m·g="0,3"·1\ kg·10m/s²=3\ N`
A testre ható erők eredője `F_r+F_s=23\ N`
Ez lesz a centripetális erő. Fejezd be...
1