Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ennek mi lehet a megoldása?

Főoldal » Középiskola » Fizika
718
1./Miért homorú egy forgó edényben lévő víz felülete?
2./ 30g tömegű rézhuzal végeire 1,2 V feszültséget kapcsolunk, ennek hatására 2A erősségű áram folyik át rajta. Mekkora feszültséget kell kapcsolnunk egy ugyancsak 30g tömegű, kétszer olyan hosszú rézhuzalnak a végeire, hogy azon is 2A erősségű áram folyjon keresztül?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1)
Folyadék felszíne merőlege a rá ható erők eredőjére. (Ha csak a függőleges gravitáció hat, akkor a felszín vízszintes.)
Ha forog az edény és benne a vízmolekulák is körpályán forognak, akkor rájuk hat a nehézségi erő és a centripetális erő is. A centripetális erő `r·ω^2`, vagyis annál nagyobb, minél kijjebb van a molekula. Az eredő a kör közepe mellett közvetlenül még függőleges, ezért ott vízszintes a felület, messzebb pedig az eredő erő egyre inkább eltér a vízszintes irányába, így az arra merőleges felszín elgörbül felfelé.

2)
A huzal térfogata mindkét esetben megegyezik.
A huzal ellenállásának képlete ilyen:
`R=ρ·ℓ/A`
Ha dupla a hossz, akkor fele akkora a huzal keresztmetszetének a területe, hogy a térfogat változatlan legyen.
`R_2=ρ·(2ℓ)/(A//2)=ρ·(4ℓ)/A=4R`
vagyis 4-szeres az ellenállás.
A feszültség meg Ohm törvényéből:
`U_2=R_2·I=4R·I`
Tehát 4-szer akkora kell legyen, ha az áremerősség állandó.
Módosítva: 8 éve
0