Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A kör egyenlete.

Főoldal » Középiskola » Matematika
530
4226-os feladat.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A két kör középpontja, valamint a két közös pontjuk egy deltoidot fog kiadni. A deltoid területe meg az átlók szorzatának a fele.
A körök középpontját megállapíthatjuk a (x-u)²+(y-v)²=r² képletből, ahol u és v a középpont koordinátáit adja.
Ebből és a körök egyenleteiből következik, hogy C(6,4), míg D(-2,-2).
A közös pontokat megkapjuk, ha az egyik egyenletből kifejezzük x-t (vagy y-t), majd behelyettesítjük a másik egyenletbe:
I. (x-6)²+(y-4)²=50
II. (x+2)²+(y+2)²=50
I.-ből x= 50-(y-4)² +6
II.-be beilleszt:
(( 50-(y-4)² +6)+2)²+(y+2)²=50
Zárójelek felbontása és átrendezések után a következő egyenletet kapjuk (a levezetését gyakorlás végett rád bíznám):
y²-2y-15=0
ebből a megoldó képlet használatával y₁=5, y₂=-3. Visszahelyettesítve a kapott eredményeket x₁=-1, x₂=5
Ezért A(-1,5) és B(5,-3).
A pontok páronkénti távolságát megkapjuk: d= (x₁-x₂)²+(y₁-y₂)²  képletből!
A és B pont távolsága:  (-1-5)²+(5+3)² =10!
C és D pont távolsága:  (6+2)²+(4+2)² =10!
Így a deltoidról kiderült, hogy rombusz, (sőt négyzet), de ettől még a terület kiszámítása nem változik. 10*10/2=50 terület egység!
0