Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Telítetlen szénhidrogének

Főoldal » Általános iskola » Kémia
873
Az alkénekkel kapcsolatos lenne a kérdésem, és azok konstitúciós képletével. Tegyük fel, a Butén konstitúciós képletét kellene leírni. A Butén összegképlete C4H8. A konstitúciós képlet: H2C=CH-CH2-CH3. Én nem ezt írtam fel magamtól, hanem ezt: H2C=CH2-CH2-CH2. Miért nem jó? Ugyanígy a Penténnél, aminek összegképlete C5H10, a konstitúciós képlet: H2C=CH-CH2-CH2-CH3, miért nem jó a H2C=CH2-CH2-CH2-CH2? Előre is köszönöm a választ!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Gondolom, hogy az zavar meg, hogy az etén konstrukciós képlete `H_2C=CH_2`, szóval mindenhol `H_2` van. De ez azért van, mert a jobb oldali szénbe is kettős kötés megy...

A szénnek 4 kötése kell legyen. Ebből minden `H`-nál van egy kötés, és a szomszédba illetve szomszédokba menő egy vagy két vonal is jelent egy vagy két kötést.
Vegyük a te buténodat: `H_2C=CH_2-CH_2-CH_2`
A bal oldali szén (`H_2C=`) kötődik 2 hidrogénhez és megy egy dupla vonal a második szénbe. Vagyis 4 kötése van, az jó.
A második (`=CH_2-`) szénhez jön két kötés az előző széntől, van 2 hidrogénje, és megy egy kötés a következő szénhez, de az már 5, nem pedig 4.
A harmadik szén (`-CH_2-`) rendben van, annak 4 kötése van, számold össze.
A jobb szélső (`-CH_2`) megint nem jó, mert csak 3 kötése van.

Érted?
0