Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok, segítsetek légyszíves!

Főoldal » Középiskola » Fizika
3012
1. Egy 6 méter hosszú gerenda tömege 40kg. Egy gerendát egyik végétől 1m-re ékre fektetjük. Mekkora erővel lehet ezen a végén egyensúlyba tartani?

2. Egy csípőfogó vágóél felé eső hossza 12mm, a kézzel szorított végének a tengelytől mért távolsága a tenyér közepéig 8cm. A kezünkkel 150 N nagyságú erőhatást fejtünk ki a fogóra. Mekkora erő éri a drótot elvágás közben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Írd fel a forgatónyomatékokat.

A 2. az egyszerűbb: Az egyik erőkar 8 cm, az erő 150 N. A másik erőkar 12 mm = 1,2 cm, az erő a kérdés, F. 150 N · 8 cm = F · 1,2 cm

Az 1. kicsit bonyolultabb, mert nem 2, hanem 3 erő is van:
Az 1 méteres darab az egésznek a hatoda, vagyis `(40)/6 kg` , a súlya pedig `(400)/6 N`. Ezt úgy lehet felfogni, mintha ez az erő az 1 méteres darab közepén hatna, vagyis ennek az erőnek az erőkarja 0,5 m.
Az 5 méteres darab súlya `5·(400)/6 N`, ez is a közepén hat, vagyis az erőkar 2,5 m.
A gerendát az 1 méteres végénél tartjuk (nyomjuk lefelé) F erővel, ennek erőkarja 1 m.
A forgatónyomatékok az ék egyik illetve másik oldalán egyformák kellenek legyenek:
`(400)/6 N · "0,5"\ m + F·1\ m= 5·(400)/6 N·"2,5"\ m`
1