Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Áram munkája és teljesítménye

Főoldal » Középiskola » Fizika
650
Képet mellékeltem
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, házi, ellenállás, teljesítmény, munka, áram, hőtermelés, joule-hő
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

3
1194

Adatok:

U1 = 220V
U2 = 110V
P = 600W = 600J/s
t = 1/2h

Számítás:

I = 600W/220V = 2,73A
W = U2 * I * t =110V * 2,73A * 1/2h = 150,15J
-1

1194.
Nem teljesen jó jdsflk válasza, mert az áramerősség is változik.

A fogyasztó ellenállását kell először kiszámolni. Aztán ha feltételezzük, hogy az ellenállás nem változik, akkor azzal kell kiszámolni a teljesítményt a másik feszültségen.

`U_1=220\ V`
`P_1=600\ W`
-----
`P=U^2/R \ \ \ \ \ -> \ \ \ R=U^2/P`
`R=(220^2)/(600)=(242)/3 Ω`
("Rendes" mértékegység mindegyik, nem kell átváltani, ezért nem írtam bele a számolásba...)

`U_2=110\ V`
`P_2=?`
-----
`P_2=(U_2^2)/R=(110^2·3)/(242)=150\ W`

A végzett munka pedig:
`W=P·t=150\ W·1/2h`
(Most azért írtam be a mértékegységeket, mert nem "normálisak"... az óra helyett másodperc kell.)
`W=150\ W·1800\ s=270\ 000\ J="2,7"·10^5J`

Ha a hatékonyság 100%, akkor annyi hőt termel, amennyi a végzett munka.

-------------------------------------

Megjegyzés:
A teljesítményt ebben az esetben fejben is ki lehetett volna számolni gyorsan. Ugyanis fele feszültség esetén az áramerősség is fele lesz, ezért az `U·I` szorzat (ami a teljesítmény természetesen) a negyede. Vagyis `P=(600)/4=150\ W`.

Utána már a munka ugyanúgy számolandó, mint fentebb.

Ebben a gondolatmenetben a `P=U·I` képletet használtam, nem a `P=U^2/R`-et, de azzal is lehetett volna...
2

1197.

Az óránkénti munkából (hőből) számold ki először a teljesítményt:
`W=P·t \ \ \ \ \ -> \ \ \ P=W/t`
Ahol `t` természetesen 1 óra, de másodpercre átváltva.

Ha megvan a teljesítmény, akkor a fűtőszál ellenállása:
`P=U^2/R \ \ \ \ \ -> \ \ \ R=U^2/P`

Végül a fajlagos ellenállás... először számold ki, mekkora a keresztmetszete (felülete) az ellenálláshuzalnak, ami persze kör metszetű:
`A=r²π`
Nem a sugár, hanem az átmérő van megadva!
Ez az adat `mm^2`-ben kell, tehát pont jó, hogy mm-ben van megadva az átmérő.

A fajlagos ellenállás azt jelenti, hogy 1 mm²-es keresztmetszetű huzalnak az ellenállása méterenként annyi Ohm. Azt el kell osztani a keresztmetszettel, akkor jön ki, hogy a mi huzalunknak mennyi méterenként az ellenállása. ... ... ... Úgy tudod könnyen megjegyezni, hogy osztani kell, nem pedig szorozni, hogy puskázol a fajlagos ellenállás mértékegységéből. A mértékegység `(Ω·mm^2)/m`, vagyis a számlálóban van a `mm^2`. Ezért osztani kell `mm^2`-rel (vagyis a keresztmetszettel), hogy eltűnjön.

Aztán az is látszik a puskádból, hogy szorozni kell méterrel, hogy a méter eltűnjön a nevezőből. Persze most nem tudjuk, hogy hány méter a huzal hossza, pont az a kérdés. De ha tudnánk, azt kellene csinálni, hogy `R=F·ℓ` (ahol `F`-fel jelöltem, amit a fajlagos ellenállásból már fentebb kiszámoltál), és átrendezve az jön ki, hogy `ℓ=R/F`
1